EN 15593 - Management hygieny potravinářských obalů
Zabezpečení zdravotní nezávadnosti produktů je stěžejním bodem a povinností každé výrobní organizace v potravinovém řetězci. Problematikou zdravotní nezávadnosti se v dřívějších dobách prioritně zabývaly potravinářské firmy vyrábějící finální produkt určený k přímé konzumaci. S rostoucími požadavky trhu i spotřebitelů na zajištění zdravotní nezávadnosti do této problematiky postupně začali spadat i výrobci vstupních a obalových materiálů. Pro zajištění zdravotní nezávadnosti obalových materiálu lze v současné době použít pro posouzení normu ČSN EN 15593. Norma vychází z požadavků norem ISO 9001 a ISO 22000 a stanovuje požadavky na systém managementu hygieny pro výrobce a dodavatele potravinových obalů včetně skladování a hygieny. Norma popisuje, jednak systém managementu a rovněž hygienické pokyny pro výrobce obalů, jako součást potravinového řetězce. Pro firmy vyrábějící obaly pro potravinářský průmysl je tato norma příležitostí, jak prokázat a poskytnout svým zákazníkům adekvátní důkaz o jejich schopnosti identifikovat a řídit rizika, která souvisí s jejich výrobky.
Odkazy / Ke stažení
PRINCIPY CERTIFIKACE PODLE EN 15593
Problematika bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti obalů pro potraviny je v centru zájmu výrobců potravin a spotřebitelů již mnoho let. Norma navazuje na zásady systému ČSN EN ISO 9001, HACCP a ISO 22000. Certifikát, vydaný nezávislým certifikačním orgánem zaručuje, že systém řízení hygieny ve výrobě potravinářských obalů, zavedený ve firmě, byl posouzen a vyhovuje požadavkům standardu ČSN EN 15593.
PŘÍNOSY CERTIFIKACE
- důvěryhodná garance managementu hygieny ve výrobě potravinářských obalů potvrzená nezávislou třetí stranou
- podpora procesu zjednodušení komunikace s obchodními řetězci
CERTIFIKAČNÍ PROCES
- Proces certifikace má tyto základní fáze:
- zpracování dokumentace
- zavedení systému managementu do praxe
-
certifikace certifikačním orgánem
- posouzení a evidence žádosti klienta k certifikaci
- uzavření smlouvy o provedení certifikačního auditu
- ustanovení týmu auditorů
- zpracování plánu auditu
- ověřování skutečností v etapách:
- a) přezkoumání dokumentace klienta
- b) prověření skutečností na místě
- vypracování protokolu o výsledku certifikačního auditu
- posouzení protokolu z auditu certifikačním orgánem
- vydání certifikátu
-
dozorový audit
- po dobu pětileté platnosti certifikátu probíhá 1x ročně dozorový audit. V souvislosti s výsledkem dozoru je vydáno rozhodnutí o potvrzení platnosti certifikátu do dalšího dozoru popř. rozhodnutí o pozastavení platnosti certifikátu. V případě zásadních odchylek od požadavků norem lze přikročit ke krajnímu opatření a certifikát odejmout.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY
Sekce kvality - Kvalita certifikace, zákaznická vazba.
Odkazy
SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY
- certifikace systému řízení jakosti (ISO 9001)
- certifikace environmentálního managementu (ISO 14001)
- certifikace systémů managementu jakosti u výrobců zdravotnických prostředků (ČSN EN ISO 13485)
- certifikace systému managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (ISO 45001)
- certifikace systému managementu bezpečnosti potravin (ISO 22000)
- certifikace systému kritických bodů v potravinářském průmyslu (HACCP)
- posuzování shody výrobků s požadavky evropských direktiv (označování výrobků CE)
- testování výrobků, ATEST ITC
- kalibrace, ověřování etalonů a měřidel
- dobrovolná certifikace – značka „ITC certifikovaná kvalita“
- technická normalizace
KONTAKTY
Ing. Jaroslav Rapant
vedoucí odd. certifikace systému managementu
Poštovní adresa:
Institut pro testování a certifikaci, a. s.
odd. certifikace systému managementu
třída Tomáše Bati 5264, 760 01 Zlín
Za aktuálnost údajů odpovídá: Ing. Jaroslav Rapant