ISO 22000
Certifikace systémů managementu - ISO 22000
Certifikace podle normy ISO 22000 zahrnuje širokou škálu organizací, včetně primárních producentů v agrárním sektoru, výrobních, přepravních a distribučních společností, maloobchodníků, restaurací a jídelen. Tato norma se vztahuje na celý potravní řetězec od začátku produkce až po konečného spotřebitele.
Navíc, ISO 22000 se vztahuje i na výrobce a poskytovatele služeb, kteří nejsou přímo zapojeni do potravního řetězce, ale jejich činnosti nebo produkty mají vliv na bezpečnost potravin. Tyto organizace mohou zahrnovat výrobce nástrojů, strojů a zařízení, obalů, přídavných látek, čistících a dezinfekčních přípravků používaných v potravinářském a agrárním sektoru, organizace poskytující sanitační práce, deratizaci a dezinsekci.
V souladu s touto normou se organizace musí řídit řadou požadavků, aby zajistily bezpečnost potravin, včetně vedení dokumentace, vedení kontroly nebezpečí, řízení nebezpečí v rámci provozu a řízení komunikace a spolupráce s partnery v potravním řetězci.
Certifikace podle normy ISO 22000 je uznávaným standardem pro zajištění bezpečnosti potravin a může pomoci organizacím zlepšit jejich procesy a poskytovat vysokou kvalitu potravinových výrobků.
Odkazy / Ke stažení
PRINCIPY CERTIFIKACE PODLE ISO 22000
Certifikace ISO 22000 je standard orientovaný na celý řetězec subjektů, které podnikají s potravinami, s cílem zajistit bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin. Tento standard navazuje na zásady systému analýzy nebezpečí a kritických kontrolních bodů (HACCP) a kroky k jeho zavedení vypracované Komisí Codex Alimentarius, a úzce navazuje na ČSN EN ISO 9001.
Certifikát vydaný nezávislým akreditovaným certifikačním orgánem potvrzuje, že systém řízení bezpečnosti potravin zavedený ve firmě byl posouzen akreditovaným certifikačním orgánem a vyhovuje požadavkům standardu ČSN EN ISO 22000. Tímto certifikátem se zaručuje, že firma splňuje nejvyšší standardy řízení bezpečnosti potravin a potvrzuje se tak její schopnost zajistit vysokou kvalitu a bezpečnost potravin pro spotřebitele.
PŘÍNOSY CERTIFIKACE
- zlepšení image a reputace firmy v očích zákazníků a veřejnosti díky důrazu na bezpečnost potravin a snížení rizika vzniku potravinových neštěstí,
- snížení nákladů na zavádění požadavků na systém bezpečnosti potravin podle dalších oborových standardů v oblasti bezpečnosti potravin (IFS, BRC…),
- důvěryhodná garance bezpečnosti potravin potvrzená nezávislou třetí stranou,
- zlepšení interních procesů, minimalizace rizik a snížení výskytu vad a reklamací,
- podpora procesu zjednodušení komunikace s obchodními řetězci, kteří vyžadují certifikaci podle standardu ISO 22000 pro zajištění bezpečnosti a kvality potravin.
CERTIFIKAČNÍ PROCES
Proces certifikace má tyto základní fáze:
- zpracování dokumentace
- zavedení systému managementu do praxe
-
certifikace akreditovaným certifikačním orgánem
- posouzení a evidence žádosti klienta k certifikaci
- uzavření smlouvy o provedení certifikačního auditu (certifikační audit probíhá ve dvou stupních)
- ustanovení týmu auditorů
- zpracování plánu auditu
- ověřování skutečností v etapách:
a) přezkoumání dokumentace klienta
b) prověření skutečností na místě - vypracování zprávy o výsledku certifikačního auditu
- posouzení zprávy z auditu certifikačním orgánem
- vydání certifikátu
-
dozorový audit
- po dobu tříleté platnosti certifikátu probíhá 1x ročně dozorový audit. V souvislosti s výsledkem dozoru je vydáno rozhodnutí o potvrzení platnosti certifikátu do dalšího dozoru popř. rozhodnutí o pozastavení platnosti certifikátu. V případě zásadních odchylek od požadavků norem lze přikročit ke krajnímu opatření a certifikát odejmout.
-
recertifikační audit
- pro zajištění kontinuální platnosti certifikace by na základě rozhodnutí držitele certifikátu měl ve třetím roce, před ukončením platnosti certifikátu, proběhnout recertifikační audit.
IQNET – MEZINÁRODNÍ CERTIFIKÁT
Institut pro testování a certifikaci, a. s. je členem CQS , která je členem mezinárodní sítě IQNet . Prostřednictvím této spolupráce je možno na vyžádání vydat v rámci jednoho certifikačního procesu jak certifikát ITC, tak i certifikát CQS a mezinárodně uznávaný certifikát IQNet .
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY
Sekce kvality - Kvalita certifikace, zákaznická vazba.
Odkazy
SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY
- certifikace podle dalších systémových a oborových standardů ISO 9001, ISO 13485, ISO 14001, ISO 50001, ISO 45001, HACCP, ISO 22000, ISO/IEC 27001, EN 15593, Systém certifikace stavebních dodavatelů)
- posuzování shody výrobků s požadavky evropských direktiv (označování výrobků CE)
- testování výrobků
- kalibrace, ověřování etalonů a měřidel
- dobrovolná certifikace – značka „ITC certifikovaná kvalita“
- technická normalizace
KONTAKTY
Ing. Jaroslav Rapant
vedoucí odd. certifikace systému managementu
Poštovní adresa:
Institut pro testování a certifikaci, a. s.
odd. certifikace systému managementu
třída Tomáše Bati 5264, 760 01 Zlín
Za aktuálnost údajů odpovídá: Ing. Jaroslav Rapant