HACCP
Certifikace systémů managementu - HACCP
Systém preventivních opatření (kritických kontrolních bodů) sloužící k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin a pokrmů během všech činnosti související s jejich výrobou např. zpracováním, skladováním, manipulací, přepravou a prodejem konečnému spotřebiteli.
Odkazy / Ke stažení
PRINCIPY CERTIFIKACE PODLE HACCP
HACCP je systém řízení kvality a zdravotní nezávadnosti potravin založený na prevenci. Poskytuje systematické metody pro analyzování výrobních zemědělských a potravinářských procesů, identifikaci všech možných nebezpečí, analýzu rizik, stanovení kritických kontrolních bodů nezbytných k zajištění kvality a nezávadnosti potravinářských produktů a důsledné řízení a kontrolu těchto kritických bodů.
HACCP je založen na Codexu Alimentarius, který byl vyvinut mezinárodními organizacemi: Organizací pro potraviny a zemědělství Spojených národů (Food and Agricultural Organization of the United Nations) a Světovou zdravotnickou organizací (
World Health Organization
).
Certifikát, vydaný nezávislým akreditovaným certifikačním orgánem, zaručuje, že systém řízení kvality a zdravotní nezávadnosti potravin je zaveden, dokumentován a používán v souladu s požadavky normy HACCP.
PŘÍNOSY CERTIFIKACE
- prokázání vhodnosti, účinnosti a efektivnosti vybudovaného systému kritických bodů třetí nezávislou stranou
- prokázání plnění požadavků HACCP nad rámec minimálních požadavků daných národní legislativou
- plnění požadavků náročnějších zákazníků (obchodních řetězců a nadnárodních společností)
- garance stálosti výrobního procesu
- optimalizace nákladů
- zvýšení důvěry veřejnosti a kontrolních orgánů
CERTIFIKAČNÍ PROCES
Proces certifikace má tyto základní fáze:
- zpracování dokumentace
- zavedení HACCP do praxe
-
certifikace akreditovaným certifikačním orgánem
- posouzení a evidence žádosti klienta k certifikaci
- uzavření smlouvy o provedení certifikačního auditu (certifikační audit probíhá ve dvou stupních)
- ustanovení týmu auditorů
- zpracování plánu auditu
- ověřování skutečností v etapách:
a) přezkoumání dokumentace klienta
b) prověření skutečností na místě - vypracování zprávy o výsledku certifikačního auditu
- posouzení zprávy z auditu certifikačním orgánem
- vydání certifikátu
-
dozorový audit
- po dobu tříleté platnosti certifikátu probíhá 1x ročně dozorový audit. V souvislosti s výsledkem dozoru je vydáno rozhodnutí o potvrzení platnosti certifikátu do dalšího dozoru popř. rozhodnutí o pozastavení platnosti certifikátu. V případě zásadních odchylek od požadavků norem lze přikročit ke krajnímu opatření a certifikát odejmout.
IQNET – MEZINÁRODNÍ CERTIFIKÁT
Institut pro testování a certifikaci, a. s. je členem Sdružení pro certifikaci systému jakosti CQS , která je členem mezinárodní sítě IQNet . Prostřednictvím této spolupráce je možno na vyžádání vydat v rámci jednoho certifikačního procesu jak certifikát ITC, tak i certifikát CQS a mezinárodně uznávaný certifikát IQNet .
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY
Sekce kvality - Kvalita certifikace, zákaznická vazba.
Odkazy
SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY
- certifikace systému řízení jakosti (ISO 9001)
- certifikace environmentálního managementu (ISO 14001)
- certifikace systémů managementu jakosti u výrobců zdravotnických prostředků (ČSN EN ISO 13485)
- certifikace systému managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (ISO 45001)
- certifikace systému managementu bezpečnosti potravin (ISO 22000)
- posuzování shody výrobků s požadavky evropských direktiv (označování výrobků CE)
- testování výrobků, ATEST ITC
- kalibrace, ověřování etalonů a měřidel
- dobrovolná certifikace – značka „ITC certifikovaná kvalita“
- technická normalizace
KONTAKTY
Ing. Jaroslav Rapant
vedoucí odd. certifikace systému managementu
Poštovní adresa:
Institut pro testování a certifikaci, a. s.
odd. certifikace systému managementu
třída Tomáše Bati 5264, 760 01 Zlín
Za aktuálnost údajů odpovídá: Ing. Jaroslav Rapant